7504760-walnuts-552975_960_720-1477881612-650-0cd5966e05-1478683782

10 produkti, kas paātrina vielmaiņu


Katram cilvēkam ir atšķirīga vielmaiņa. Tomēr regulāra sportošana, laiks atpūtai un ūdens dzeršana ir trīs labākās lietas, ko jūs varat darīt, lai paātrinātu savu vielmaiņu. Turklāt jūs varat arī tai likt labāk strādāt, lietojot piemērotu pārtiku. Šodien “Bright Side” ir sagatavojis produktu sarakstu, kas palīdzētu uzlabot jūsu vielmaiņu. Pievienojiett šos produktus savā ikdienas ēdienu sarakstā un vērojiet, cik strauji jums kritīsies svars.


10. Sarkanie pipari

Pētījumi rāda, ka asu ēdienu lietošana uzlabo jūsu vielmaiņu par 25%.

Ja, lietojot asus ēdienus, jūs vairāk svīstat, tas ir kapsaicīna dēļ, jo tas stimulē sāpju receptorus organismā. Kapsaicīns paaugstina asins cirkulāciju un vielmaiņas ātrumu, liekot jūsu ķermenim ātrāk dedzināt taukus.

© pixabay

9. Pilngraudi: auzu pārslas un brūnie rīsi

Veselīgā diētā vienmēr tiek rekomendēti graudi un pārslas. Noslēpums slēpjas pilngraudu izvēlē, piemēram, rudzos, auzās, rīsos un kukurūza.  Pilngraudos ir uzturvielas un saliktie ogļhidrāti, kas paaugstina metabolismu, nostabilizējot insulīna līmeni.

Atcerieties, ka zems insulīna līmenis nav labs, jo ķīmisko vielu nelīdzsvarotība ķermenim norāda, ka tam vajag uzkrāt papildu taukus. Tas nozīmē, ka jāuzmanās ar šo pārtikas produktu uzņemšanu!

© pixabay

8. Brokoļi

Brokoļi, iespējams, nav jūsu iemīļotākais dārzenis, bet tas ir ļoti svarīgs kalcija avots, kas paātrina vielmaiņu. Brokoļos ir arī daudz C, K un A vitamīnu.

Viena brokoļu porcija nodrošinās jūs ar svarīgu folijskābes daudzumu, uztura šķiedrvielām un dažādiem antioksidantiem. Brokoļi ir viens no labākajiem produktiem tievējot, ko varat pievienot savai ēdienkartei.

© pixabay

7. Zupas

Speciālisti apgalvo, ka zupu lietošana uzturā ir savienota ar zemāku aptaukošanās risku. Lielākajā daļā diētu zupas tiek iekļautas pirms galvenā ēdiena. Kāpēc tā? Zinātnieki nonākuši pie secinājuma, ka cilvēki, kas sāk ēdienreizi ar zupu, uzņem mazāk cietas barības pamatēdienā. Pennas štata universitātes pētījums apliecinājis, ka, apvienojot šķidro un cieto pārtiku, tiek mazināta apetīte, samazinot pārlieku lielu pārtikas uzņemšanu un palīdzot ātrāk nodedzināt taukus.

© pixabay

6. Kafija un zaļā tēja

Daudzi pētījumi rāda, ka kafija un zaļā tēja paātrina vielmaiņu, kā arī dod citus ieguvumus veselībai – tajās ir liels antioksidantu skaits, kas palīdz samazināt cukura līmeni, palīdz nodedzināt vairāk tauku un samazina celulīta pazīmes.

© pixabay

5. Āboli un bumbieri

Āboli un bumbieri var kļūt par neatņemamiem “sabiedrotajiem”, kad nonākam pie svara zaudēšanas centieniem ne tikai to zemā kaloriju daudzumu dēļ, bet arī tāpēc, ka šie augļi var paātrināt jūsu vielmaiņu. Šāds viedoklis pausts Riodežaneiro universitātes pētījumā, kurā apstiprināts, ka sievietes, kuras dienā apēda trīs ābolus vai mazus bumbierus zaudēja svaru ātrāk nekā tās, kas tā nedarīja.

© pixabay

4. Garšvielas

Tādas garšvielas kā melnie pipari, sinepju sēklas, ķiploku pulveris un ingvers var palīdzēt uzturēt jūsu metabolisma rādītājus augstus. Ir pierādīts, ka cilvēki, kas iekļauj savās ēdienreizēs dažādas garšvielas, var dienā sadedzināt pat par 1000 kalorijām vairāk kā tie, kas izvairās no garšvielām.  

© pixabay

3. Citrusaugļi

Citrusaugļi – apelsīni, greipfrūti un citroni – palīdz dedzināt taukus un uzturēt augstu vielmaiņas līmeni. Turklāt citrusaugļi, pateicoties tajos esošajam C vitamīnam, regulē insulīna līmeni.

© pixabay

2. Produkti ar augstu kalcija daudzumu

Ja vēlaties paātrināt savu vielmaiņu, ir ļoti svarīgi ēst daudz pārtikas ar augstu kalcija saturu.

Tenesī universitātē veiktais pētījums apstiprināja, ka cilvēki, kas dienā uzņēma 1 200 -1 300 mg kalcija zaudēja svaru divreiz ātrāk kā tie, kas kalciju uzņēma mazākās devās.

© pixabay

 

1. Omega-3 taukskābes

 

Omega-3 taukskābes visvairāk ir zivīs, bet tāpat ir sastopamas arī riekstos un sēklās, linu un kaņepju sēklās. Šī pārtika paātrina vielmaiņu, jo samazina hormona leptīna izdalīšanās (dabiska ķīmiskā viela, kas palēlina vielmaiņu).

Majo klīnikas pētījums atklāja, ka afrikāņu ciltīs, kas savās ēdienreizēs ieļāva daudz zivju, bija piecas reizes zemāks leptīna līmenis nekā tajās, kas pārtikā zivis nelietoja.

© pixabay


Anna Tarasova