1475498905

TOP 10 arhitektūras objekti Rīgā 2016.gadā


Rīgas domes otrā stāva vestibilā atklāta pērnā gada labāko galvaspilsētas arhitektūras objektu fotoizstāde. Tur izstādīti objekti, kuri bija rekonstruēti vai uzcelti no jauna 2016.gadā. Un, papildus to funkcionālajai vērtībai, iespējams arī novērtēt māksliniecisko izpildījumu. 


LATVIJAS UNIVERSITĀTES DABASZINĀTŅU AKADĒMISKAIS CENTRS

Foto: Aivars Siliņš

Bez jau zināmiem būvniecības paņēmieniem un arhitektūras kvalitātēm LU Dabaszinātņu akadēmiskā centra jaunbūvē ir daudzpusīgi izmantoti šobrīd Latvijā vēl maz realizēti risinājumi, kuri palīdz ēkai un tās lietotājiem ērtāk un mājīgāk justies, nodrošinot arī saprātīgas  apsaimniekošanas izmaksas. Ēkā ir gan padomāts par funkcionalitāti un mācību procesa nodrošināšanu, gan radīta interesanta un Latvijas mērogam nebijusi stilistiski pievilcīga vide kā iekštelpā, tā ārtelpā. Eksponētā betona risinājumi ēkas publiskajās zonās palīdzēs nākotnē izvairīties no biežiem kosmētiskiem remontiem. Veiksmīgu mācību procesu no iekštelpu klimata viedokļa nodrošina mūsdienīgi inženiersistēmu risinājumi. Savā ziņā neierastais bibliotēkas novietojums ēkas atvērtajā zonā nodrošina iespēju piekļūt grāmatām jebkurā laikā, tomēr neaizmirstot nodrošināt to drošu kustību un uzglabāšanu. Protams, dabaszinātņu centra ēkas iemītniekiem “piedien” arī zaļais jumts, kā arī mūsdienīgi aprīkota siltumnīca daļā no ēkas pēdējiem stāviem. Ēka var lepoties arī ar pārdomātiem plānojuma un vides pieejamības risinājumiem, kas organiski iederas kopējā dizainā. Ēkā tiek izmantota moderna vadības sistēma (VAS), kurai būtu jānodrošina pēc iespējas ekonomiskāka un efektīvāka ēkas inženiersistēmu darbība.

2016. gada balva Rīgas arhitektūrā pasniegta Autoriem arhitektei Vitai Polkovņikovai, Inai Kuļikovskai, Kristapam Bautram, Dacei Zariņai, Raivim Liepiņam, Madarai Plāciņai, Alisei Jēkabsonei un ainavu arhitektei Ingūnai Rozentālei par inovatīviem tehniskiem un iekštelpu organizatoriskiem risinājumiem, radot studēt vēlmi veicinošu un mūsdienīgu vidi.

Atzinība pasniegta pasūtītājam un būvuzraugam Latvijas Universitātei par kompetentu komandu, kas spējusi priekšzīmīgi pārstāvēt pasūtītāja un autora redzējumu, radot studēt vēlmi veicinošu un mūsdienīgu vidi

Atzinība pasniegta būvētājam PS “LNK INDUSTRIES GROUP” par ieguldījumu projekta īstenošanā, radot studēt vēlmi veicinošu un mūsdienīgu vidi

Adrese: JELGAVAS IELA 1 


LATVIJAS NACIONĀLAIS MĀKSLAS MUZEJS

Foto: Aivars Siliņš

Nacionālā mākslas muzeja restaurācijas gaitā projekta autoriem un pasūtītājiem ir izdevies kompromisu meklējumu ceļā nonākt pie optimālākajiem un dažkārt ļoti inovatīviem telpu plānojuma un muzeja funkcionālās shēmas risinājumiem. Arhitekta iecere mākslinieciskās izteiksmes līdzekļu līmenī skaidri nošķir ēkas restaurējamo daļu no jaunbūvētās. Turklāt jaunbūvētās daļas laikmetīgais interjers ar lauzītu, liektu un vienlaicīgi lakonisko formu savienojumiem detaļās gan konceptuāli, gan praktiski ir realizēts ar tikpat lielu rūpību un atbildību kā vēsturiskās ēkas restaurējamās detaļas. Nesamākslota sienu apdare, konsekvents detaļu lietojums, lakoniskas mūsdienu formas, skaidra funkcionālā shēma, neuzkrītošs informācijas sistēmas grafiskais risinājums – tas viss kalpo kā atturīgi veidots fons galvenajai ēkas personai – mākslai. Par pagraba telpas galveno “odziņu” uzskatāma centrāli eksponētā muzeja krātuve, kas ļauj ieskatīties muzejā glabājamajos dārgumos katram, kurš dodas uz izstāžu zāli. Līdzīgi kā citur pasaulē, tagad arī mums Latvijā ir mākslas muzejs, kur savienota jaunā un vēsturiskā arhitektūra, kur ir stikloti pārsegumi un jumta terase, kur ir grāmatu veikals un kafejnīca. Muzejs pēc pārbūves ir pilnībā pielāgots cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

Projektētājam UAB “Processoffice” un pasūtītājam Latvijas NacionālAJAM mākslas muzejam pasniegta atzinība par spēju projektēšanas un būvniecības procesā salāgot arhitekta māksliniecisko redzējumu ar praktiskām pasūtītāja vajadzībām.

Adrese: KRIŠJĀŅA VALDEMĀRA IELA 10A 


RĪGAS MOTORMUZEJS,  CEĻU SATIKSMES DROŠĪBAS DIREKCIJAS ADMINISTRĀCIJAS UN KLIENTU APKALPOŠANAS CENTRS 

Foto: Aivars Siliņš

Objekts sastāv no divām it kā arhitektoniski atšķirīgām, bet tehnoloģiski un funkcionāli savstarpēji saistītām ēkām. Viena no tām ir “Rīgas Motormuzeja” ēka, otra – CSDD jaunā un modernā klientu apkalpošanas ēka ar inovatīvi risinātu stikloto fasādi. Kopā ar rekonstruēto Biķernieku trasi tas ir paraugs, kā ilgtermiņā attīstīt Rīgas pilsētas rajonu, veidojot sakārtotu apkārtējo vidi, ceļot vietas prestižu un radot vēlmi to apmeklēt. “Rīgas Motormuzeja” pārbūve un ekspozīcijas modernizēšana, saglabājot tā pamatvērtības – unikālo spēkratu eksponātus un pievienojot daudzveidīgus multimediju un dizaina elementus, garantēs aizraujošu ceļojumu laikā un telpā. Muzejam līdzās ir radīta CSDD jaunā klientu apkalpošanas centra ēka, kuru arhitekti veiksmīgi distancējuši no muzeja pašpietiekamā būvapjoma, vien izveidojot gaisa pāreju abu ēku ērtākai lietošanai, savstarpējai funkcionalitātei un sasniedzamībai. Ēkas centrā veidots plašs ārtrijs ar dabīgo apgaismojumu, ārtrija centrālajā daļā izvietots stiklots, krāsains būvapjoms, kurā visu stāvu līmeņos prasmīgi izvietotas apspriežu telpas. Šis objekts ir īpašs Latvijas mērogā, jo tajā realizēti vieni no pirmajiem eksperimentiem, veidojot zaļās fasādes ēkas energoefektivitātes palielināšanai. Jaunbūvei izveidota ekspresīva dubultfasāde ar lauzīti rotaļīgu stiklojumu pret S.Eizenšteina ielu un vīteņaugu radīto metāla režģa konstrukciju pret Motormuzeja fasādi.

Sabiedrības atzinība pasniegta pasūtītājam VAS “Ceļu satiksmes drošības direkcija”, projektētājam SIA “Projektēšanas birojs Arhis”, būvētājam SIA “Skonto būve”. Atzinība – projektētājam SIA “PROJEKTĒŠANAS BIROJS ARHIS” par piemēru un sasniegumiem vides pieejamības risinājumu īstenošanā, veidojot iekļaujošu pilsētvidi.

Atzinība pasniegta pasūtītājam VAS “CEĻU SATIKSMES DROŠĪBAS DIREKCIJA” un projektētājam SIA “PROJEKTĒŠANAS BIROJS ARHIS” par administratīvo un muzeja funkciju saliedēšanu un oriģināla arhitektoniskā tēla risinājumu, savienojot vēsturisko vidi ar mūsdienīgiem inženiertehniskajiem risinājumiem, kā arī atdzīvinot un izceļot apkaimei piemītošo ar autosportu un vēsturi saistīto gaisotni.

Adrese: SERGEJA EIZENŠTEINA IELA 6


DZĪVOJAMĀ NAMA JAUNBŪVE RĪGAS CENTRĀ, BAZNĪCAS IELĀ 18A

Foto: Aivars Siliņš

Dzīvojamais nams Baznīcas ielā turpina uzsākto jaunās arhitektūras ienākšanu kvartālā. Ēkas brīvstāvošais apjoms kontrastē ar ierasto kvartāla apbūvi, bet savās arhitektoniskajās detaļās – logos bez redzama ārējā rāmja, karnīzēs un citos plastikas elementos – apliecina savas tiesības būt pilnvērtīgai kvartāla daļai. Ēkas pirmais stāvs atvēlēts slēgta kluba telpām, un to iespējams izmantot tikai dzīvokļu īpašniekiem savām vajadzībām – sapulcēm un nelielām sanākšanām pie bāra. Jau ienākot vestibilā, telpas iezīmē ēkas mērogu, kā arī detaļu smalkumu un intensitāti. Koncepta autori pasvītro galveno piedāvāto ēkas vērtību – omulīgumu. Precīzais plānojums ļāvis optimāli izmantot relatīvi nelielo apbūves laukumu, atstājot iespaidu, ka ikkatrs kvadrātmetrs ir pilnvērtīgi izmantots, izvairoties no šaurības sajūtas radīšanas.

Pārdomātās detaļas – radiatori, mērogos palielinātās durvis, kas ir jaunas, bet darbojas kā spilgts jūgendstila citāts, piemeklētās mēbeles, audumu faktūras un krāsas, kā arī smaržas – rada īstu māju sajūtu, kur vienmēr būs patīkami atgriezties.

Atzinība dzīvojamā nama jaunbūvei Rīgas centrā, Baznīcas ielā 18a projektētājam SIA “TECTUM” un SIA “Open arhitektūra un dizains” par Rīgas vēsturiskajā centrā iederīgu un laikmetīgu arhitektūru.

Adrese: BAZNĪCAS IELA 18A


JAUNS PARKS “ZAĻĀ BIRZS” ANDREJA SAHAROVA IELĀ 35

Foto: Aivars Siliņš

“Zaļā birzs” ir viens no jaunākajiem Rīgā izveidotajiem parkiem. Tā ir 2,8 ha liela “zaļa sala” starp deviņu un divpadsmit stāvu dzīvojamo namu masīviem un trokšņainām pilsētas maģistrālēm. Teritorijas galvenā vērtība un pamatstruktūras veidotājs ir dabiska bērzu birzs. Pirms pārveides darbiem šajā kūdrainajā zemes gabalā bija dabiski veidojusies ēnaina un mitra bērzu audze. Līdz šim mikrorajonā dzīvojošo gājēju kustības nodrošināšana bija teju vienīgā funkcija, ko šis pilsētai piederošais zemes gabals pildīja. Realizējot projektu, maksimāli saglabāta Pļavnieku iedzīvotāju iemīļotā bērzu birzs kā nesadrumstalots veselums un vietas identitāte. Viens no lielākajiem izaicinājumiem projekta autoriem bija izveidot stabilus, ilgmūžīgus celiņu konstruktīvos risinājumus. Jaunā pievienotā vērtība mikrorajona iedzīvotājiem ir ērti un kvalitatīvi pastaigu ceļi un vingrošanas laukumi, kā arī ierīkots norobežots aploks suņu pastaigām. Parks bagātīgi aprīkots ar augstvērtīgas kvalitātes un dizaina atpūtas soliem, atkritumu urnām, laternām un informatīvajām zīmēm. No līdzās esošās automaģistrāles ietekmes relaksācijas zonu sargā asprātīgi veidots reljefs. Projektētāju komandas veikums atspoguļo lielu iedziļināšanos, mīlestību un iejūtību pret vietu un tās specifiskajiem apstākļiem, pret iedzīvotājiem un viņu pamatvajadzībām publiskajā ārtelpā.

Pasniegta pasūtītājam Rīgas domes Rīgas austrumu izpilddirekcijai un arhitektei Daigai Veinbergai par dialogu ar sabiedrību un laikmetīgu pieeju ainavu arhitektūrai, iekoptajās Rīgas daudzdzīvokļu namu rajonu zaļajās zonās saudzējot dabīgo, vietai raksturīgo biotopu un izvēloties videi atbilstošus ainaviskos risinājumus.

Adrese: ANDREJA SAHAROVA IELA 35 


DZĪVOJAMĀ NAMA JAUNBŪVE RĪGAS CENTRĀ, E.BIRZNIEKA-UPĪŠA IELĀ 13

Foto: Aivars Siliņš

Jaunā dzīvokļu ēka “Felicity Apartments” funkcionāli ir Upīša pasāžas kvartāla daļa. Tās atraktīvā fasāde veido organisku turpinājumu, savienojot A.Čaka  un E.Birznieka-Upīša ielu. Dzīvojamajā namā ir 62 komfortabli dzīvokļi ar pilnu iekšējo apdari. Līdzās ēkai izveidots personalizēts publiskais interjers, dzīvokļiem ir izzīmēti numuri un ir zīmējumi gaiteņos. Ēkā ierīkotas mantu glabātavas, kā arī slēgtas velonovietnes un bērnu ratiņu telpa ēkas pirmajā stāvā. Šaurajā apbūves gruntsgabalā rasta vieta arī pievilcīgam bērnu spēļu laukumam. Ņemot vērā, ka Rīgas centrā ir sarežģīti būvniecības apstākļi, būvdarbu gaitā veikts monitorings apkārt esošajām ēkām, lai sekotu to tehniskajam stāvoklim un problēmu gadījumā pieņemtu savlaicīgus lēmumus. Projekts ir unikāls no ilgtspējīgas būvniecības aspekta, tā ir Latvijā pirmā atbilstoši BREEAM sistēmas ilgtspējības standartiem sertificētā daudzdzīvokļu māja. Katra dzīvokļa īpašniekam sagatavota lietotāja rokasgrāmata, kas sniedz praktiskus padomus un vērtīgu informāciju, kā izmantot resursus un lietot savu dzīvokli atbilstoši ilgtspējības principiem.

Atzinība par projektu pasniegta pasūtītājam SIA “Domuss” par spēju pieprasīt augstākās klases pakalpojumu no visas projekta komandas, ievērojami ceļot pieņemtos kvalitātes standartus jaunu dzīvojamo ēku būvniecībā Rīgā.

Adrese: E.BIRZNIEKA-UPĪŠA IELA 13 


RAŽOŠANAS ĒKAS ATJAUNOŠANA KRUSTPILS IELĀ 35/35A

Foto: Aivars Siliņš

“Schneider” ražotnē augsto tehnoloģiju ražošana iet roku rokā ar rūpēm par darbinieku labsajūtu. Mūsdienās, kad kvalificēts un izglītots darbaspēks ir retums un bieži pat deficīts, uzņēmējiem ir īpaši svarīgi padomāt par savu darbinieku komfortu, veselību un labsajūtu darba vidē. Darbinieks, kurš jūtas labi, neslimo, elpo svaigu gaisu un darbojas ergonomiskā vidē, būs daudz produktīvāks, dos pievienoto vērtību jebkura uzņēmuma izaugsmei. Ēka var lepoties ar augstiem iekštelpu vides kvalitātes rādītājiem. Tajā nodrošināts ražošanas procesiem atbilstošs mikroklimats, pārspiediens un antistatiska vide. Darbiniekiem radītas plašas ģērbtuves, apmācību un sporta telpas, kā arī ēdnīca. Akustiskie risinājumi, kas pielietoti ne tikai ražošanas telpās, bet arī biroja telpā, ļauj veidot privātākas zonas, vienlaikus saglabājot atvērtā tipa biroja plānojumu, kā arī ļauj nodrošināt akustisko komfortu visā ēkā. Šobrīd tiek sakārtota apkārtējā vide – izvietotas arī velonovietnes, kas rosina darbiniekus izvēlēties zaļāku transportu nokļūšanai darba vietā. Ražotnē izveidota interaktīva sistēma, kas ļauj katram apskatīt ēkas energoefektivitātes rādītājus vienkāršā skārienjutīgā ekrānā pie ieejas. Īpašu šarmu ražotnei piešķir mazie knifiņi, piemēram, ar projektora palīdzību uz grīdas tiek norādīts virziens vai arī jaukas dienas vēlējums.

Atzinība par projektu pasniegta  pasūtītājam SIA “Lexel fabrika” par vizionāra cienīgu redzējumu, būvējot ražotni un izveidojot cilvēcisku, estētiski pievilcīgu un funkcionālu darba vidi.

Adrese: KRUSTPILS IELĀ 35/35A 


INDUSTRIĀLO UN TRANSPORTA AKTIVITĀŠU PĀRCELŠANA NO PILSĒTAS CENTRA UZ KRIEVU SALU

Foto: Aivars Siliņš

Projekta galvenais mērķis ir atslogot pilsētas vēsturisko centru no tranzīta kravu plūsmas un atbrīvoties no piesārņojošām kravu pārkraušanas operācijām un to radītās negatīvās ietekmes uz vidi, Rīgas centram tuvos kravu termināļus pārceļot uz Krievu salu – neapdzīvotu, krūmiem un niedrēm aizaugušu teritoriju Daugavas lejtecē, vienlaicīgi saglabājot ostas konkurētspēju un sekmējot uzņēmējdarbībai pievilcīgas vides radīšanu. Būvobjekta realizācijas rezultātā radīta pasaules standartiem atbilstoša ostu infrastruktūra ar četrām dziļūdens piestātnēm un visiem nepieciešamajiem pievedceļiem un inženiertehniskajām komunikācijām.

Kopumā tika labiekārtota un sakārtota teritorija aptuveni 100 ha platībā. Tika iestādīti 60 koki un apzaļumoti 20 ha teritorijas, kas apliecina objekta realizācijas mērķi kļūt arī par sakārtotu un zaļu rajonu industriālajā salas teritorijā. Krievu salā veikti iespaidīgi piestātņu, cieto segumu, dzelzceļa, inženiertīklu un labiekārtošanas izbūves darbi, izbūvēts salas iekšējo ceļu tīkls un teritorijas pievedceļi, izmantojot vietējo ražotāju un piegādātāju materiālus. Uzmanības cienīgs ir Krievu salas izbūvētais dzelzceļa parks, kura kopgarums mērāms ap 12 km. Izbūvēto piestātņu frontes līnijas kopējais garums ir 1180 m, savukārt piestātņu dziļums sasniedz 15,5 metrus, ar iespēju padziļināt līdz 17 metriem, kas ļaus uzņemt vislielākos kuģus, kādi var ienākt Baltijas jūrā. Jaunums ir kuģu krasta barošanas sistēmas uzstādīšana, tā samazinot atmosfēras piesārņojumu, ko rada kuģu dīzeļģeneratoru darbība. Krasta-kuģa barošanas sistēma ir izstrādāta, lai ļautu ostā piestājušiem kuģiem izslēgt dzinējus.

Paredzams, ka jaunais Krievu salas terminālis kalpos vismaz nākamos 50 gadus, ļaujot sekmīgi konkurēt Baltijas reģionā un dodot būtisku pienesumu Rīgas un visas Latvijas ekonomikai.

Pasūtītājiem Rīgas brīvostas pārvaldei un VAS “Latvijas dzelzceļš” tiek pasniegta atzinība  par ieguldījumu rīdzinieku dzīves vides kvalitātes celšanā, mērķtiecīgi attīstot Rīgas ostas un dzelzceļa infrastruktūru.

Adrese: KRIEVU SALA 


RĪGAS PILS PRIEKŠPILS RESTAURĀCIJA

Foto: Aivars Siliņš

Rīgas pils savu esošo izskatu ieguva pēc pārbūves 18. gadsimtā, bet sākotnējā – Livonijas ordeņa pils – celta jau 13. gadsimta 40. gados. Rīgas pils ir nozīmīga vēstures liecība, kas laika gaitā kalpojusi par mājvietu ne vien Latvijas Valsts prezidentam, bet arī karaļiem, ordeņu mestriem un pat pionieriem. Rīgas pils priekšpils restaurācija ir visgrandiozākais restaurācijas objekts Latvijā pēc neatkarības atgūšanas, un tas ir objekts ar reprezentablu nozīmi valstiskā līmenī, kas pieprasīja augstu kvalitātes standartu ievērošanu arhitektoniskās izpētes, projektēšanas un būvniecības laikā. Uzdevums bija sarežģīts, jo paredzēja saglabāt pils vēsturi ar laika gaitā pievienoto vēsturisko bagāžu – Balto zāli ar zeltīto un gaišo interjeru, Svētku zāli ar vērtīgajām griestu gleznām un koka apdari, Sūtņu akreditācijas zāli ar autentiskajiem Anša Cīruļa gleznojumiem un mēbelēm, un tai pat laikā radīt moderni ekspluatējamu ēku, kas piemērota valsts pirmās personas darbībai, reprezentablu un valstiski nozīmīgu pasākumu rīkošanai. Katrs risinājums, kas realizēts Rīgas pilī, sākot ar pamatu pastiprināšanu, restaurāciju līdz pat mikroklimata nodrošināšanai, ir savā veidā unikāls, garantējot mūsdienīgu un ilgtspējīgu pils ekspluatāciju.

Komandai SIA “Arhitektoniskās izpētes grupa” arhitektiem un restauratoriem, SIA “Būve un forma” inženieriem un SIA “Būvalts” būvuzraugiem  tika pasniegta atzinība par augstu profesionalitāti un skrupulozu darbu, veicot arhitektonisko un māksliniecisko izpēti, kā arī veidojot un īstenojot projektu.

Adrese: PILS LAUKUMS 3


AVOTU IELAS APKAIMES IEDZĪVINĀŠANA

Foto: riga.lv

Avotu ielas apkaime vēsturiski ir bijusi iekļauta Rīgas pilsētā kopš 17. gadsimta vidus. To ieskauj Artilērijas, Krāsotāju, Lienes, Deglava iela, Dzelzceļa loks, Dzirnavu un A.Čaka iela. Avotu ielas nosaukums cēlies no dzeramā ūdens avotiem, un tās apkaime ir bijusi rosīga visos laikos. Te atradušies nelieli veikaliņi, konfekšu un makaronu fabrikas, maiznīcas, krogi, fotodarbnīcas, kinoteātris u.c. No 19. gadsimta otrās puses apkaimē dominējošā ir zema koka apbūve, mūra namiem parādoties tikai 19./20. gadsimta mijā – to projektus izstrādājuši Laube, Felsko, Pēkšēns, Mandelštams. Koka un mūra apbūve saglabājusies līdz pat mūsdienām un pamazām tiek atjaunota. Apkaime atdzimst, iegūst jaunus, aktīvus uzņēmējus un radošas personības, kas šeit atvērušas birojus, restorānus, dizaina lietu tirgotavas, bārus un spēlē arī teātri. Viens no uzvedumiem Ģertrūdes ielas teātrī paredz spēli uz ielas, vedinot skatītājus uz skaistu pastaigu pa apkaimi. Savukārt kāda mākslas galerija kļuvusi populāra Rīgas mākslas dzīvē, izstāžu atklāšanās pulcinot ietekmīgākos mākslas kuratorus. Apkaimē dzimušās radošās sajūtas pārkāpj robežas un ietekmē attīstību blakuskvartālos, sniedzoties līdz pat E.Birznieka – Upīša ielai un tur esošajām kafejnīcām. Notikumi un svētki iedzīvina apkaimes kultūru un darījumu pasauli, uzņēmīgi cilvēki aktīvi komunicē sociālajos tīklos, vēstot par norisēm apkaimē.

Avotu ielas apkaimes iedzīvinātājiem – apkaimes sabiedriskā sektora mazajiem uzņēmējiem un aktīvistiem  tika pasniegta atzinība par nozīmīgu sabiedrisku ieguldījumu, piešķirot jaunu elpu vēsturiskai Rīgas pilsētas apkaimei.

Adrese: AVOTU IELAS APKAIME

Materiāls no https://www.riga.lv/lv/news/top-10-arhitekturas-objekti-riga-2016-gada?10561